Dødsbo
Når en nærtstående går bort, kan det være svært at håndtere det praktiske. Vi rådgiver arvinger om skifte, arv og gæld samt sikrer en smidig og korrekt behandling af dødsboet.
Når en nærtstående går bort, kan det være svært at håndtere det praktiske. Vi rådgiver arvinger om skifte, arv og gæld samt sikrer en smidig og korrekt behandling af dødsboet.
Når man som pårørende har mistet, kan det virke ganske uoverskueligt at skulle forholde sig til arveforhold og økonomi midt i sorgen. Selv hvis dødsfaldet var ventet, bliver man ofte overrasket over, hvor mange opgaver, der egentlig er, og det kan være svært at vide, hvor man skal starte, og mange bliver bekymrede for, om de kommer til at gøre noget forkert. Vi er meget bevidste om, at mange har hørt skrækhistorier om at hvis man får advokat til at hjælpe med at opgøre boet, så ”arver advokaten mest”. Sådan behøver det ikke at være!
Mange klarer selv at stå for det hele og får lavet åbningsstatus og boopgørelse, betalt afdødes regninger og opkrævet tilgodehavender og til sidst fordelt arven. Men det sker også meget tit, at den, som står for boet oplever, at det er en meget stor opgave, som de påtager sig uden andet end et ”tak for hjælpen” fra de andre arvinger, som bare en dag får en kontooverførsel. Derfor skal du også vide, at hvis du vælger at få en advokats bistand, er det en omkostning, boet betaler, dvs. den betales af boets formue før arven fordeles mellem arvingerne.
Herunder vil vi ”kort” beskrive, hvad man skal være opmærksom på i et dødsbo. Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du ønsker bistand til et dødsbo eller vil høre, hvad det konkret vil koste dig. Baseret på vores erfaring kan vi dog oplyse følgende vejledende priser for bistand til privatskiftende arvinger:
Hvis boet er skattepligtigt, så vil der tilkomme udgift til revisor til beregning af dødsboskat. Der indhentes i hver sag konkrete priser herpå.
Hvis der er tale om et bobestyrerbo – enten fordi det er bestemt i afdødes testamente eller fordi 1. års fristen for indsendelse af boopgørelse er overskredet – så kommer der også udgift til kautionsforsikring
Der er både praktiske og økonomiske spørgsmål, især, når der ikke er et testamente eller efterladt ”Mine sidste Ønsker”.
Skifteretten får gennem bedemanden helt automatisk besked om, at der er sket et dødsfald. Skifteretten vil herefter kontakte den, som bedemanden har skrevet på som boets kontaktperson. Først vil skifterettens medarbejder i en telefonsamtale kort forklare, hvad der skal ske – og hvad der kan ske (der kan f.eks. dukke ukendte arvinger eller ukendt gæld op).
I samtalen forsøger skifteretten at få afklaret, hvordan afdødes formue så ud, og hvordan boet skal skiftes.
Skifteretten opretter sagen på www.skifteportalen.dk – her skal alle krav mod afdøde ”anmeldes”, hvilket betyder, at de skal indsendes via portalen. Ellers kan man ikke regne med at de bliver dækket af dødsboet.
Før det er afgjort, hvordan boet skal skiftes, kan skifteretten ikke ”udlevere boet”. Det betyder, at arvingerne ikke må begynde at rydde op, sælge ting osv. Arvingerne må altså ikke begynde at fordele tingene mellem sig, før skifteretten har udleveret boet. Man skal som arving passe godt på, for hvis det viser sig, at boet er insolvent, og man har været i gang med at udtage ting til sig selv, så kan man risikere at komme til at hænge på afdødes gæld!
Man skal dog også som arving, som ved, at der er værdier, som ikke er sikret, sørge for at sikre værdierne. Det vil sige, hvis man f.eks. ved, at afdøde havde mange penge eller smykker liggende, kan man være nødt til at bringe dem i bankboks. Man skal også være opmærksom på, at indboforsikringer typisk kun dækker f.eks. 3 måneder efter dødsfaldet.
Derfor er det ret vigtigt hurtigt at få afklaret, hvordan boet skal behandles.
Når det er afklaret, hvordan boet skal behandles, så vil der blive ”indrykket proklama i Statstidende”. Det betyder, at der indsættes en annonce i den elektroniske avis www.statstidende.dk. I annoncen bekendtgøres, at afdøde er død, hvornår det er sket, og at alle, der mener sig arveberettiget eller har noget til gode hos afdøde, skal kontakte boets kontaktperson inden 8 uger. Krav mod afdøde opstået før dødsfaldet skal også anmeldes på www.skifteportalen.dk inden de 8 uger er gået.
Udgangspunktet er, at den, der har bestilt begravelsen, hæfter overfor bedemanden, dvs. er den, som skal betale regningen – men ofte vil bedemanden acceptere at vente med at få sin betaling til boet er udleveret fra skifteretten.
Udgifter til begravelse er noget af det, der skal betales, men hvis det viser sig, at afdøde ikke havde nogen penge – så kan den, der har bestilt begravelsen komme til at hænge på regningen selv, så lad være at bestille for dyrt, før du som arving véd, hvor mange penge, der er!
Der er mange forskellige opgaver, hvis man skal opgøre et dødsbo. Dødsboets kompleksitet afhænger bl.a. af, om der er fast ejendom, som skal sælges, om arvingerne er enige, eller hvordan formuen ser ud. Denne liste er derfor ikke en komplet liste, men eksempler på, hvad der oftest skal gøres:
Vores erfaring er, at man må regne med, at det tager mindst et halvt år fra dødsfaldet til boet er færdigt – meget ofte vil det tage mindst ét år. En del af denne tid går med at vente på at skifteretten udleverer dødsboet (op til 8 uger), proklamafristen udløber (8 uger), skifteretten og skats godkendelse af boopgørelsen (3 måneder) – dertil kommer f.eks. liggetid, når der skal sælges hus.
Du er velkommen til at kontakte os, hvis du har brug for bistand i din sag.
Kirstine Kryger Dyekjær
Advokat & Partner
Vibeke Haahr Antonsen
Advokat & Partner
Vi er klar til at hjælpe dig videre. Uanset om du har spørgsmål til vores specialer eller ønsker en uforpligtende samtale, er du altid velkommen til at kontakte os.